Titel: Fan ô kvällsbönen

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

I fars tid hade de i Medelpad en stor trollkarl, som de kallade "Mattes i Kräkle." En gång var det en bonde uppifrån landet, som hade mistat sin lilla flicka, och de visste inte vart hon tagit vägen. Då for han till Mattis. Det var en kväll, då han kom. Då kunde han intet göra åt saken för tillfället. "Gå och lägg dig på logen!" sa Mattis. "I morgon ska du få besked." Den här bonden var en gudfruktig man och läste för sig, innan han lade sig. Då han legat en stund, fick han höra Mattis komma ut och vissla ut i luften. Så skedde tre gånger. Tredje gången hördes det, som hade en stormil kommit farandes och stannat på gården. "Varför har du dröjt så länge i kväll?" frågade Mattes." Jag har inte kunnat komma förr, för jag har varit ända till Norrbotten och hjälpt en flicka mörda sitt barn." Det var den onde själv förstås. Mattes talade nu om bondens ärende, och den onde sade, att flickan hade fallit i en brunn. "Men," slutade han, "karlen ligger ju och hör allt vad vi säger."- "Gör han det," sa Mattes," så gå och vrid huvudet av honom."Det kan jag inte," svarade fan, "för han har räglat för sig." (Räglat= läst sina böner.) Bonden steg upp i god tid på morgonen och var aldrig in till Mattes utan for hem, och han hittade mycket riktigt flickan sin i brunnen.